Sportmassage pijnlijk?

Massage-kuitspier.jpg

Ik hoor het wel vaker… helaas…: "Nee, ik wil geen sportmassage! Dat doet alleen maar pijnlijk!" Dat vind ik nou zo jammer. 
Doet het dan geen pijn? Ja en nee... Hallo! Wat is het nou? Verwarrend hè? 

Laat me te beginnen met zeggen dat ik niet geloof in behandelingen met veel pijn… én toch doe ik je soms pijn…

Een van de zachtste vormen van behandelmethodes is cranio sacraal therapie. Voor sommigen, of misschien wel velen, is dit wazig, lijkt op zelfs handoplegging zo zacht (dat snap ik hoor, dat vond ik ooit ook). En laat ik nu én sportmasseur én cranio sacraal therapeut zijn. Ik geloof dat deze twee, sportmassage en cranio, perfect samengaan. Dat lijkt een contradictie in terminus? Ik zelf geloof dat harde methoden niet werken en toch ben ik ook sportmasseur.

Hoe langer ik in het vak zit hoe meer ik zie hoe verschillende behandelmethoden elkaar complementeren en je als behandelaar moet streven naar een zo compleet mogelijke behandeling aan je klant te geven, zonder daarbij andere disciplines uit te sluiten. Daarin maak je als behandelaar een selectie van methoden/technieken/behandelwijzen die bij jou passen. Voor mij persoonlijk zijn dat dus cranio sacraal, (sport)massage en diverse andere bodywork technieken: zoals fascia technieken, triggerpoints en mobilisaties.

In die jaren heb ik ook ervaren hoe je bijvoorbeeld, heel goed ook met forsere technieken spieren kunt laten ontspannen en je bij triggerpoints soms ronduit fors moet inwerken om deze los te maken. Pijnlijk? Jazeker, soms wel... máár en daar komt het belangrijke, in mijn perceptie werken we mét het lichaam en wil je onder het punt blijven waar je spieren in weerstand komen. Weergegeven in een "pijn" schaal van 1 tot 10, mag een techniek als maximum een 7 hebben. En het mooie is dat een 7 voor iedereen, gedurende elke behandeling verschillend is.

Een voorbeeld: een triatleet, die regelmatig gemasseerd wordt, zal naar verwachting meer kunnen hebben, dan iemand die nog nooit gemasseerd is (dit is een gevaarlijke stelling I know). Wanneer diezelfde triatleet nu direct na de triatlon op het event gemasseerd wordt, zullen zijn benen volledig volgelopen zijn -we gaan ervan uit dat hij er echt voor gegaan is hè ;) -  en zal hij waarschijnlijk niet dezelfde druk en behandelwijzen kunnen verdragen. Zijn pijnschaal 7 ligt nu een stuk lager.

Zo was mijn pijnschaal op een schaal van 1 op 10 een 20! als ze maar naar mij keken, vlak na mijn auto ongeluk. Ik kon lange tijd ook simpelweg geen sportmassage hebben, dit was ook echt een contra-indicatie. Nu kan ik prima gemasseerd worden, ook met pittige technieken als triggerpoint technieken. Een goede masseur legt dit aan de client uit, waarbij het zeer belangrijk is te begrijpen dat een houding van "ik kan wel wat hebben" als dit betekent je stoer houden is terwijl stiekum de pijnschaal boven de 7 is, geen enkele nut heeft en zelfs contra-productief kan zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid tijdens behandelingen duidelijk met de behandelaar te communiceren, want tenzij de behandelaar ook gedachtelezer is, zal hij/zij dit echt niet altijd perfect aanvoelen, ruiken, raden... want zoals we al geconstateerd hadden is de pijngrens van "7" zeer afhankelijk per persoon en per behandeling. Een behandeling is ook niets iets wat jou moet overkomen dit is een samenspel.

Maar laat me heel duidelijk zijn: massage moet ook prettig zijn. En hoe regelmatiger je gemasseerd en behandeld word en in balans komt in je lichaam hoe prettiger het wordt.
Sportmassage is daarbij doorgaans een wat stevigere vorm van massage, waarbij de masseur zich aanpast aan de client, met een duidelijk doel voor ogen: om het lichaam optimaal te laten werken; spieren, pezen en fascia (bindweefsel) los maken waar deze strak staan, doorbloeding optimaliseren, afvalstoffen afvoeren, spieren activeren die dat nodig hebben, etcetera. En ja, spieren die te strak staan of waar een spierknoop zich bevindt, die hindert de optimale werking van je lichaam en die moet eruit. Dat kan soms wat pijnlijk zijn.

Heeft sportmassage bij jou dus altijd alleen maar vreselijk pijn gedaan? Dan heb je helaas de verkeerde behandelaar(s) gehad in mijn optiek, of hebben jullie niet goed met elkaar gecommuniceerd. Dus doe je voordeel met deze kennis en ervaar hoeveel profijt je van sportmassage kan hebben.