Oh Oh! Een blessure! De 4 fasen van herstel
Je was lekker aan het voetballen, hardlopen, fietsen en ineens voel je het… je hamstring, je kuit…. dit voelt niet lekker. Pijn!
Je bent van de trap gevallen, een trap van een paard gehad, met mountainbiken heb je een boom geknuffeld. Pijn!
Of je hebt als een tijdje klachten en beetje bij beetje wordt het erger en nu kun je er niet meer omheen, je knie, je nek, het doet echt Pijn!
In alle gevallen komt je lichaam in actie op de (dreigende) schade te herstellen. Er zijn daarin 4 fasen te herkennen. Het is goed zelf enige kennis hiervan te hebben , omdat in alle fasen bepaald gedrag handig of júist onhandig is en het herstel vertraagd. Niet weinig ontstaan zo chronische blessures of is de ene blessure ogenschijnlijk net herstelt en pats! de volgende dient zich aan (Zie mijn Instagram post over onhandig gedrag 16-11-2021).
De 4 fasen van herstel
Het totale verloop van een normaal volledig herstel duurt ongeveer 21 tot 42 dagen.
Ontstekingsfase
Proliferatie fase
Vroege Remodelleringsfase
Late Remodelleringsfase
Ontstekingsfase
Deze kenmerkt zich door pijn, roodheid, zwelling, warmte en de belastbaarheid is verstoord. Oftewel je kunt niet goed lopen met je verzwikte enkel. De ontstekingsfase is een functionele, dus een nuttige reactie van het lichaam! De pijn zorgt ervoor dat je rust neemt en alle reacties zorgen ervoor dat er signalen zijn dat er een probleem is. PacMannetjes (leukocyten) treden daarop aan om “rotzooi” te ruimen en het eerste herstel op te starten. Dit is dé reden waarom we zeggen NIET koelen wanneer je de pijn kunt verdragen. Zodra je gaat koelen verstoor je het signaal dat er iets aan de hand is en vertraag je het herstel. Het lichaam is ontzettend slim, waarom daar tegenin gaan. Advies is dus wel rust te nemen en elevatie van het been.
Duur: ± 5 dagen
Proliferatie fase
Vanaf ongeveer dag 4 begint de proliferatiefase. Dit is letterlijk een woekering van nieuwe cellen (collageen) op de locatie van het letsel. Dit nieuwe weefsel is nog erg kwetsbaar. Máár rust en niets doen is niet goed. De kwaliteit van het weefsel is erg afhankelijk van het verkrijgen van de juiste prikkels. Dit mag echter ook weer niet téveel zijn. In deze fase hervat je de Algemeen Dagelijkse Activiteiten (ADL) in en om het huis.
Duur: ± dag 4 t/m 11
Vroege Remodelleringsfase
In deze fase wordt het nieuwe woeker weefsel omgevormd tot een ander type collageen. Ook kierin is de juiste belasting kritisch of het weefsel, je enkelbanden, hamstrings, etc., sterk wordt of zwak blijft. Dit noemen we de oefenfase. In deze fase begin je met de eerste oefeningen. Een goede (sport)fysio kan je met deze oefeningen goed ondersteunen. Je gaat hier van niveau therapeutisch oefenen tot training
Duur: ± dag 4 t/m 21
Late Remodellingsfase
Het weefsel wordt nu dikker en sterker, steeds meer georganiseerd en gestabliseerd. Ook wordt het weefsel elactischer (rekbaarder). De belastbaarheid neemt in deze fase sterk toe! Dit is de fase waarin de belasting toe MOET nemen. zodat het weefsel optinale functie krijgt. Deze fase train je dus op tot “wedstrijdniveau” to dag 42. Er is immers een groot verschil in wat van de enkelbanden van een niet sporter, een fietser of een beach volleyballer wordt gevraagd. De ontwikkeling van dit collageen in eerste aanleg is tot ongeveer dag 42 en het optimaliseren houdt nog lange tijd aan. Na 5 maanden is 85% van dit type gevormd. Het is daarmee enorm belangrijk om de belasting in deze fase optimaal uit te bouwen en ook aan te houden.
Duur: ± dag 21 t/m 42 - daarna tot zeker 5 maanden
Kortom het herstel van een blessure luistert nauw. In de juiste fase de juiste belasting: niet te (snel te) veel en zeker ook niet te weinig.
Welk type ben jij? Van teveel of te voorzichtig en daarmee te weinig?